Met wat bloem, gist, olijfolie en water bakten de oude Grieken, Romeinen en Egyptenaren al krokante platbroden op stenen. Pas in de achttiende eeuw ontdekten Napolitanen een smaakvolle toevoeging. Tomaat! Zo ontstond in Italië de klassieke pizza zoals wij die nu kennen. Meer weetjes? Dit zijn 7 opmerkelijke facts over het populairste gerecht ter wereld: pizza.
Lange tijd was pizza hét voer van de armen. Het vulde goed en kostte maar een beetje. Nog zo’n voordeel? Door de krokante korst at je zo’n punt makkelijk uit het vuistje en dat maakte een bord en bestek overbodig. Dus heb je thuis nog steeds te maken met mes-en-vork-doordrammers? Dan heb je nu een argument. Pizza eet je van oudsher uit de hand. En daarmee basta!
Gesmolten mozzarella. Het kan ons ineens niet langdráááádig genoeg zijn. Oh, my. Wat is pizza zonder deze Italiaanse kaas? Zonder twijfel staat mozzarella dan ook overal ter wereld bovenaan het lijstje van populairste pizzakaas.
Door lokale gerechten en verschillende culturen variëren favoriete pizza toppings van land tot land. Zo houden Amerikanen van pepperoni. Japanners maak je blij met paling en ‘mayo jaga’ – een mayonaise met aardappel en bacon. In China proef en ruik je pizza met doerian. En in Duitsland bakken ze uitstekende flammkuchen belegd met crème fraîche, uienringen en spekjes.
In de achttiende eeuw sjouwden straatventers met afgeladen dozen vol dampende pizza’s op hun schouders door de straten van Napels. In de achterbuurten van deze gure havenstad was het nooit lang wachten op hongerige arbeiders, reizigers en verschoppelingen. Het was in die tijd dat Napolitaanse bakkers bekendheid verwierven met hét gerecht dat uitgroeide tot het populairste ter wereld: de pizza.
In 2001 was de Russische Yuri Usachov de eerste astronaut die een pizza – met salami en kaas om precies te zijn – in de ruimte bezorgd kreeg.
Tegen pizza als anti-kater-ontbijt kan geen aspirientje volstaan. Vaak smaakt die pizza van gisteren de volgende dag zelfs nog beter. Daar zal 36% van de Amerikanen het hoe dan ook mee eens. In de Verenigde Staten vindt ruim een derde pizza namelijk een uiterst geschikt ontbijtje. En dan óók op niet brakke ochtenden.
Nog even terug naar Napels. In 1889 kreeg de Italiaanse koningin Margherita trek in zo’n heerlijk geurende proletenpunt. Speciaal voor haar bakte een beroemde pizzaioli - een professionele pizzabakker - een exemplaar in nationale kleuren. Een absolute voltreffer. De pizza met daarop tomaten (rood), mozzarella (wit) en basilicum (groen) bleek een schot in de koninklijke roos. En zie hier... de geboorte van de pizza margherita!
Tip: trek gekregen van al deze weetjes over pizza? Bekijk hier het menu van New York Pizza.
Waar pizza écht vandaan komt...
De lekkerste, beste en gezondste pizza toppings
Of bezoek onze Blog pagina voor nog meer blogs!