Waar komt de pizza vandaan? “Bij ons,” zouden zowel de Grieken en Romeinen als Egyptenaren waarschijnlijk beantwoorden. Want rondom de Middellandse Zee – ver vóór de Italianen – bakten verschillende volkeren al voorlopers van de bekende pizza. Tijd voor een lesje pizzageschiedenis.
Het verhaal van de pizza is een verhaal van vooroordelen, variaties, technieken en tijd. Heel veel tijd. Tientallen eeuwen v.Chr. bakten oude Grieken al kruidige platbroden op hete stenen. De krokante korst maakte een bord overbodig en zo’n punt was – helemaal dubbelgevouwen – goed vanuit de hand te eten. Dit maakte het gerecht populair onder het minderbedeelde volk en doorreizigers.
Ja! Het was in de Italiaanse havenstad Napels, eind achttiende eeuw, dat de pizza een meer hedendaagse vorm kreeg. Het platte deeg werd hier bedekt met een variatie aan ingrediënten. De simpelste Napolitaanse pizza kreeg wat zout, knoflook en varkensbuikvet (reuzel). Rianter waren die met witvis en kaas gemaakt van paardenmelk. Door de straten droegen de venters tot de nok gevulde dozen met dit geurende voedsel op hun schouders. Voor één of twee lire verkochten ze de pizzapunten aan de allerarmsten Napolitanen, de lazzaroni.
Pizza was absoluut niet iets culinairs om serieus te nemen, zo vond de Italiaanse elite aan het eind van de negentiende eeuw. Deze vluchtige hap behoorde alleen toe aan de havenarbeiders, dragers en boodschappers. Dat veranderde wanneer de toenmalige Italiaanse koningin Margherita en haar echtgenoot koning Umberto oren kregen naar de kunsten van ene Raffaele Esposito - dé uitvinder van pizza. Deze beroemde pizzaiolo (zo heet een echte pizzabakker) werd uit Napels opgeroepen om zijn beste pizza te serveren aan het koninklijk paar. De variant met basilicum, tomaat en mozzarella - bedoeld om de kleuren van de Italiaanse vlag te representeren - viel bij de twee het beste in de smaak. En zie hier: Ciao, pizza Margherita!
Met de goedkeuring van Margherita en Umberto, groeide pizza uit van voer voor de armen naar een maaltijd voor iedereen. En misschien nog wel belangrijker? Ook buiten de stadsmuren van Napels begon het gerecht in Italië aan populariteit te winnen.
Gedreven door hoop op economische voorspoed, emigreerden veel Italianen in diezelfde tijd per boot naar de rest van de wereld. Beginnend bij de Verenigde Staten, maakte de Italiaanse keuken de oversteek naar de andere kant van de oceaan. Daar groeide pizza uit tot de wereldwijde favoriet die het nog steeds is. Inmiddels schuiven we ook variaties met ananas, mais en kebab zo in de oven. Geen probleem, natuurlijk. Zolang iedereen maar weet waar pizza écht vandaan komt.
Na dit verhaal wil je toch alleen nog maar pizza eten vanavond? Bekijk ons menu!
7 weetjes over pizza die je laten watertanden
Échte Italiaanse pizza's geuren, kleuren en smaken
Of bezoek onze Blog pagina voor nog meer blogs!